Chip verplicht bij huisdierenverzekeringAls huisdierenbezitter ben je vanzelfsprekend bezig met de gezondheid van je huisdier. Het chippen van je dier is misschien niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om het welzijn van je hond of kat, maar een chip kan hier wel degelijk aan bijdragen.

Chippen van huisdieren in Nederland

Met een chip kun je namelijk je huisdier lokaliseren als het wegloopt. Het belangrijkste voordeel van een chip is dan ook dat je je huisdier daarna nooit meer kwijt zult raken. Daarnaast is het chippen van je huisdier nodig als je een huisdierenverzekering wilt afsluiten. Sinds 1 april 2013 is het in Nederland bovendien wettelijk verplicht om je hond te laten chippen en registreren in een databank. Ook ben je als hondeneigenaar verplicht om de registratie van je hond actueel te houden. Voor katten is chippen niet verplicht, maar wel handig. Op dit moment is namelijk maar zo’n veertien procent van de katten gechipt, de meeste katten die weglopen belanden daardoor in het asiel en kunnen niet worden teruggebracht naar hun eigenaar.

Vergoeding chippen bij een huisdierenverzekering

Bij alle huisdierenverzekeringen geldt dat je de chip moet laten plaatsen tijdens het eerste bezoek aan de dierenarts, na afsluiting van de verzekering. Als je tijdens het consult alleen de chip laat plaatsen krijg je dit consult niet vergoed. Daarom is het slim om de chip te plaatsen tijdens een regulier consult/controle van je huisdier. In dat geval wordt het plaatsen van de chip wel vergoed door de huisdierenverzekering. In het onderstaande overzicht is per verzekeraar te zien of en onder welke voorwaarden het chippen van een huisdier wordt vergoed.

Kosten chip Gemiddelde prijs per maand*
Niet vergoed € 8,17
80% vergoed € 12,55
80% vergoed € 17,42
Volledig vergoed bij Comfort Verzekering € 13,03
Volledig vergoed € 13,90

*Gemiddelde prijs op basis van een kleine hond

Meeste huisdierenverzekeringen vergoeden chippen van hond of kat

Uit de bovenstaande vergelijking blijkt dat de meeste verzekeraars een (gedeeltelijke) vergoeding geven voor het chippen van een huisdier. Alleen bij de huisdierenverzekering van Inshared wordt het plaatsen van een chip niet vergoed en draai je zelf volledig voor de kosten op. Het laten plaatsen van een chip kost tussen de 25 en 50 euro. Ohra en Petplan vergoeden het merendeel van de kosten, bij deze huisdierenverzekeringen krijg je 80 procent vergoed. Bij Proteq wordt het plaatsen van een chip volledig vergoed als je kiest voor de Comfort Verzekering. Hema vergoedt het chippen van je hond of kat volledig, ongeacht het pakket dat je kiest.