Huisdierenverzekering eigen risicoOok bij een huisdierenverzekering betaal je een eigen risico. Hoe dit eigen risico in elkaar zit verschilt per verzekeraar. Het is dan ook de moeite waard om verschillende verzekeraars op dit punt te vergelijken. De belangrijkste factor bij de keuze voor het soort eigen risico is de gezondheid van je huisdier wanneer je de verzekering afsluit.

Huisdierenverzekering met vast of procentueel eigen risico

De meeste verzekeringen hanteren een eigen risico, ook wel eigen bijdrage genoemd. Ook verzekeraars die een huisdierenverzekering aanbieden werken met een eigen risico. Hoe dit eigen risico wordt ingevuld verschilt per verzekeraar. Bij sommige huisdierenverzekeringen betalen klanten een vast bedrag aan eigen risico, maar het is ook mogelijk dat een percentage van het te vergoeden bedrag als eigen risico moet worden betaald. Wanneer je huisdier gezond is en je geen hoge medische kosten verwacht is een procentueel eigen risico waarschijnlijk de beste keuze. Stel dat je in een jaar slechts éénmaal met je huisdier naar de dierenarts gaat voor een consult. Dit kost voor een hond of kat tussen de 20 en 30 euro. Als je daarover 20 procent eigen risico betaalt ben je 4 tot 6 euro aan eigen risico kwijt. Bij een eigen risico van bijvoorbeeld 50 euro betaal je het bedrag uit het voorbeeld zelf.

Als je een ouder huisdier heeft met meer kwaaltjes is een vast bedrag aan eigen risico wellicht een betere keuze. Stel dat je huisdier geopereerd moet worden dan kunnen de kosten oplopen tot zo’n 500 euro per operatie. In zo’n geval ben je met een eigen risico van 20 procent 100 euro kwijt aan een operatie en kan kiezen voor een vast bedrag aan eigen risico gunstiger zijn. In het onderstaande overzicht is per verzekeraar te zien wat het eigen risico is bij een huisdierenverzekering en of de verzekering een procentueel eigen risico heeft of een vast bedrag aan eigen risico vraagt.

Eigen risico Geen eigen risico bij
15% Pakket Huisdier & Zorg (50%)
20% Module crematie
Module aanvullend inclusief sterilisatie/castratie
Basis pakket: 20% eigen risico
Voor consult en diagnostiek: 50% eigen risico

Plus pakket: 20% eigen risico
Voor consult en diagnostiek: 25% eigen risico
Voor medicatie alternatieve zorg, gebit, extra zorg en speciale zorg: 50% eigen risico

Totaal pakket: altijd 20% eigen risico

Niet van toepassing
€ 45,- Niet van toepassing
€ 100, € 150 of € 200 per 90 dagen Comfort pakket

De beste huisdierenverzekering voor jouw situatie

Zoals hierboven is uitgelegd kan het voor eigenaars van een huisdier dat veel zorg nodig heeft gunstig zijn om te kiezen voor een verzekering met een vast bedrag aan eigen risico. Wie een oud en ziekelijk huisdier heeft kan qua eigen risico het beste kiezen voor de verzekering van Hema, deze verzekering hanteert namelijk het laagste vaste eigen risico bedrag. Wanneer je echter eigenaar bent van een jong en gezond huisdier biedt Inshared het beste eigen risico, bij deze verzekeraar ligt het eigen risico namelijk op 15 procent. Verder is het handig om te weten dat je bij Proteq per maand een lagere premie betaalt als je kiest voor een hoger eigen risico. En bij Hema kun je het beste al je declaraties bewaren en pas aan het einde van het jaar in één keer declareren. Je betaalt bij Hema namelijk het eigen risico voor elke declaratie die je indient. Als je alle declaraties tegelijk indient kan dit dus veel geld schelen.