Huisdierenverzekering met dekking voor een dierenartsconsultEen huisdierenverzekering kan worden gebruikt om je te verzekeren tegen verschillende kosten, maar een kostenpost die het vaakst terugkeert is een bezoek aan de dierenarts. Een consult wordt door alle verzekeraars vergoedt, maar niet alle verzekeringen bieden een volledige dekking aan voor een dierenartsconsult.

De kosten van een consult bij de dierenarts

Een huisdierenverzekering vergoedt diverse zaken, van geneesmiddelen tot tandheelkundige behandelingen en operaties. Maar waar je als huisdierenbezitter waarschijnlijk het meest gebruik van maakt is een consult bij de dierenarts. Bijvoorbeeld voor een standaard controle of een onderzoekje van je huisdier. Zeker als je een ouder huisdier hebt is het handig als je verzekering een consult bij de dierenarts dekt. Oudere huisdieren zijn vatbaarder voor kwaaltjes, waardoor je waarschijnlijk vaker een bezoek zult brengen aan de dierenarts. En dan kunnen de kosten aardig oplopen. Een rondgang langs verschillende dierenartspraktijken leert dat een consult voor een hond of kat dat overdag plaatsvindt tussen de 30 en 50 euro kost. Wil je ’s nachts met je huisdier naar de dierenarts, dan kost dit tussen de 100 en 150 euro. Als je huisdier niet meer zo gezond is en je moet twee keer per maand naar de dierenarts kunnen de kosten dus oplopen tot honderd euro of meer. Een huisdierenverzekering die de kosten van een consult dekt is dan gunstig. Als je meer wilt weten of de gezondheid van je huisdier kun je ook informatie vinden op de website van het LICG.

Vergoeding van een consult verschilt per huisdierenverzekering

Niet elke huisdierenverzekering vergoedt een bezoek aan de dierenarts volledig. Soms krijg je maar een deel van de kosten van een consult vergoed. Het is ook mogelijk dat de verzekering een vast bedrag per consult vergoedt. In het onderstaande overzicht is per huisdierenverzekering te zien welke vergoeding je krijgt voor een consult bij de dierenarts en wat je maandelijks aan premie betaalt voor de betreffende verzekering. De premie is een gemiddelde prijs voor de verzekering van een kleine hond. Een verzekering voor een grote hond is meestal iets duurder dan de onderstaande prijs, de verzekering voor een kat zal iets lager uitvallen dan de getoonde prijs.

Vergoeding van een consult Premie per maand*
€ 50,- per consult € 8,17
Volledig € 12,55
Volledig € 13,03
Volledig € 13,90
50 – 100% € 17,42

*Gemiddelde prijs voor de verzekering van een kleine hond

Meeste huisdierenverzekeringen vergoeden een consult volledig

Uit de vergelijking blijkt allereerst dat drie van de verzekeraars een volledige vergoeding geven voor een consult bij de dierenarts. Dit geldt voor de huisdierenverzekering van Ohra, Proteq en Hema. Deze verzekeringen liggen qua prijs dicht bij elkaar. Als je je geen zorgen wilt maken over de kosten van reguliere controles bij de dierenarts kun je dus het beste kiezen voor één van deze verzekeringen. Inshared biedt de goedkoopste huisdierenverzekering aan. Een nadeel is wel dat deze verzekeraar maximaal 50 euro per consult vergoedt. Deze vergoeding is toereikend als je alleen overdag met je huisdier naar de dierenarts gaat, maar niet als je ook ’s nachts bij de dierenarts terecht moet. Bijvoorbeeld als er spoed bij is. In de meeste gevallen zal Inshared echter de beste keuze zijn, de kans dat je huisdier ’s nachts naar de dierenarts moet is immers niet heel groot. Als je alleen overdag een consult inplant voor je huisdier geeft Inshared daarvoor voldoende vergoeding.